DANISH & ENGLISH VERSIONS: Her Majesty Queen Margrethe II of Denmark’s New Year’s Address 2014 – Plus a Link to the Video
HENDES MAJESTÆT DRONNINGENS NYTÅRSTALE 2014 –
Speeches courtesy of the Royal Danish House –
SEE THE VIDEO at the Royal Danish House’s website at: http://kongehuset.dk/Menu/foto–video/video-nytarstalen-2014
Nu er det nytårsaften. Bag os ligger et helt år med sorger og glæder. For de fleste vil det være glæderne, som står klarest. For andre er det sorgerne, der fylder mest i tilbageblikket.
Men foran os ligger et helt nyt år, som vi allerede fylder med forventninger og ønsker. ”Hvad du ønsker, skal du få” har mange af os sunget med den gamle julesang; men vi ved jo godt, at helt så nemt er det ikke. Vi forventer os så meget. Måske skal vi snarere huske at forvente noget af hinanden.
Hvis man slet ikke har nogen forventninger til et andet menneske, hvis man bare siger: ”Det kan du slet ikke klare”, så ligger det i luften, at der nok ikke kommer noget ud af det. For selvom nogle reagerer med et ”Det skal være løgn, nu skal jeg vise dem”, så kan det ligeså godt være de ord, der vælter hele læsset. Så har vi måske været med til at ødelægge et menneskes fremtid.
Vi skal virkelig forvente noget af vore medmennesker, ligesom vi ønsker, at nogen skal forvente noget af os. Det er at have tillid til hinanden, at tro på mulighederne for hinanden.
Derfor skal vi tale op i stedet for at tale ned.
Det begynder allerede i skolen. Hvem husker ikke sin skoletid? Den har præget os alle. De fleste af os husker nok en lærer, som var særligt god til at få det bedste frem i hver enkelt af os i klassen. De lærere er der altid brug for, og sådanne lærere er der fortsat rigtig mange af. Lige nu er der juleferie; men snart skal børn og lærere i gang igen. Jeg vil gerne ønske alle jer børn, der ser med i aften, et rigtigt godt nytår. Efter ferien tager I fat igen, så gælder det om at vise, hvor dygtige I kan blive.
Der kommer også en tid, når skolen er overstået. Hvad skal man så? Skal man stræbe efter en universitetsuddannelse? Skal man blive skolelærer? Skulle man måske lære et håndværk? Blive en god tømrer, en dygtig mekaniker, udnytte sine gode evner ved at udføre noget med sine hænder. Sætte sin egen lille virksomhed i gang eller komme ind på en større arbejdsplads med mange andre dygtige medarbejdere.
Uanset hvad man vælger, må man gøre sig umage. Al begyndelse er svær, men glæden er stor, når det lykkes.
Jeg vil ønske, at 2015 må blive et år, hvor mange unge får lyst til – og held med – at tage fat, også på de svære opgaver.
* * *
Vi lever i et rigt samfund. Vi behøver ikke at bekymre os om at få nok at spise, snarere om det modsatte. Vores land er velstående, også selvom vi har haft år med økonomisk krise. Vi har det tryggere her i Danmark end de fleste andre steder i verden.
Det er naturligvis godt; men vor velstand må ikke blive en sovepude. Vi må ikke blive så magelige, at vi ikke kræver nok af os selv og hinanden. Tværtimod skal vi blive ved med at stræbe efter ny viden, nye færdigheder og ny kundskab. Vi skal blive ved med at gøre vort bedste. Det er sådan, vi kan bevare og udvikle det rige og trygge samfund, vi har.
Det gælder for de unge, som det gælder for os alle. Vi skal gøre os umage. Vi skal gøre vort bedste i alle livets forhold, også når andre behøver hjælp. Måske er der en kollega, som har brug for opmærksomhed og omsorg, bare en venlig bemærkning, et smil på en grå dag eller en håndsrækning, som viser, at vi kerer os om hinanden. Vi kan også blive vidne til, at nogen bliver chikaneret eller mobbet. Så kan man hurtigt blive fristet til at tænke: ”Hold mig udenfor. Hvad kan jeg stille op? Det må andre tage sig af”. Men hvis ingen gør noget og alle bare lurepasser, så bliver ingenting bedre. Vi kan jo også selv få brug for, at et menneske standser op og rækker os sin hånd.
* * *
I det forløbne år har vi oplevet, at uro og usikkerhed har grebet om sig flere steder i verden på en måde, som godt kan bekymre os. Det har også ramt lande, som slet ikke ligger så fjernt fra os. Vi ser mønstre tegne sig, som minder foruroligende om tider, som vi nødigt vil genopleve. Det er ikke underligt, hvis vi bliver bekymrede; men vi skal ikke lade os kyse. Vi skal holde fast ved de værdier, som er grundlæggende for os – både for vort velfærd og vor sikkerhed.
En af følgerne af den nuværende situation er den voldsomme flygtningestrøm, som vi er vidner til, og som vi også herhjemme mærker på nærmeste hold.
I den seneste tid er tusindvis af flygtninge kommet til Danmark, især mange fra den forfærdende og langvarige borgerkrig i Syrien. Overalt i landet gøres der en stor indsats for at hjælpe flygtningene. Opgaven kan synes uoverskuelig – at tage imod så mange mennesker fra fremmede himmelstrøg og anderledes kulturer.
Kommunerne har fået nok at se til, de store som de små. De bliver godt hjulpet af de frivillige organisationer og de mange enkeltpersoner, som bruger deres kræfter på praktisk hjælp og på at indføre flygtningene i det danske samfund. For vi skal ikke bare tage hånd om dem, vi skal også hjælpe dem med at finde sig til rette i samfundet, sådan at de kan få fodfæste og klare sig selv.
Hjælpen alene gør det ikke. Vi skal også anspore de nyankomne til at opbygge en ny tilværelse, hvor de kan tage ansvar for sig selv og gøre deres bedste for at falde til i det fremmede land, enten den tid bliver lang eller kort.
Jeg vil gerne rette en tak til alle, der har engageret sig i hjælpearbejdet. Jeg ønsker dem et godt nytår, ligesom jeg ønsker et godt nytår og en god begyndelse for dem, der er kommet hertil.
* * *
I det forløbne år har Grønland oplevet både politisk søgang og økonomiske udfordringer. Sådan havde man ikke forestillet sig det for blot et år siden. Vi håber alle, at det nye år må blive en ny begyndelse for det grønlandske samfund. Trods alle vanskeligheder har den grønlandske hjertelighed og det gode humør ikke forandret sig. Det stod lysende klart under Kronprinsfamiliens besøg i Grønland i sommer. Det blev for Kronprinsparret et glad gensyn og for deres børn en oplevelse, som de aldrig vil glemme, og som vil bringe dem tilbage til Grønland gang på gang. Vi, der som forældre og bedsteforældre kunne følge rejsen på afstand, varmede det om hjertet. Jeg vil gerne, sammen med Prinsgemalen, bringe en tak til alle i Grønland for den gæstfri modtagelse, Kronprinsfamilien fik overalt.
Det forgangne år har ikke været noget dårligt år for Færøerne. Det skorter ikke på initiativ og gå-på-mod blandt færingerne. De kender de vilkår, naturen byder dem, og man har godt fat om de udfordringer, som det internationale samfund betinger.
Sammen med Prinsgemalen sender jeg mine varmeste hilsener og gode nytårsønsker til alle på Færøerne og til alle i Grønland. Til sommer vil vi sammen besøge både Færøerne og Grønland; det ser vi frem til med stor forventning.
* * *
Den 18. april i år mindedes hele landet Stormen på Dybbøl i 1864 og det nederlag, som kom til at præge Danmark i stort som i småt. Vi har også i dette år kunnet huske 100-året for udbruddet af Første Verdenskrig. Den krig, som trak sit blodige spor gennem de fleste af Europas lande, men som Danmark stod udenfor. Men udfaldet af den krig var også årsag til, at sønderjyderne i 1920 kunne stemme sig tilbage til Danmark. Et dybt sår kunne heles.
Dog gjaldt det ikke for alle de dansksindede. Sydslesvigerne kom til at stå udenfor. ”I skal ikke blive glemt” sagde Christian X ved den nye grænse i Kruså, da han mødte sydslesvigerne under fejringen af Genforeningen i 1920. ”I er ikke blevet glemt” kan vi sige i dag, selvom jeres skæbne blev en anden. I har holdt ved jeres danske arv gennem generationer, og I har tilføjet grænselandet et træk, som er enestående blandt grænseegne i verden. Jeg sender mine varmeste nytårshilsener til alle sydslesvigere.
* * *
Hvert år sender Danmark mange mennesker ud til fjerne egne af verden. Det gælder vore soldater, som i Afghanistan og Irak er med til at uddanne landenes egne soldater. Det gælder vore søfolk, som har transporteret farlige kemiske stoffer væk fra Syrien, eller som har patruljeret ud for Afrikas Horn. Også Flyvevåbnet er aktivt i luftrummet over Irak. Andre er, eller har været, udsendt med nødhjælp af forskellig art. Her vil jeg særligt nævne de danske læger og sygeplejersker, som har påtaget sig at blive sendt til Afrika for at engagere sig i bekæmpelsen af den frygtelige ebola-epidemi. Den indsats, som de er parate til at yde, fortjener vor største ros. På denne nytårsaften vil jeg gerne takke dem alle for deres uselviske indsats og ønske dem og andre danske udsendte, hvor i verden de end er, et godt nytår.
Jeg vil sende min nytårshilsen til alle, der må kæmpe med sygdom, sorg og tunge problemer. Det kan være særligt svært på en nytårsaften, hvor andre fester og glæder sig. Måtte det nye år bringe Dem alle lindring og nyt mod.
* * *
Mange danske fejrer nytåret udenfor Danmark. Enten de er nær eller fjern, enten de er hjemmefra for en kort tid, eller har slået sig ned mere permanent i det fremmede, vil jeg ønske dem et godt nytår. De er med til at gøre Danmark kendt over hele verden.
* * *
For mig og min familie har året bragt så mange glæder. Jeg tænker her på vore rejser rundt i landet og på den opmærksomhed, som blev Prinsgemalen til del ved hans 80 års fødselsdag. Det har varmet ham, som det har varmet os alle sammen. En tak af hjertet!
Måtte det nye år 2015 bringe meget godt! Til hver især, til alle familier og til vort land.
GUD BEVARE DANMARK
ENGLISH VERSION:
Her Majesty The Queen’s New Year Address 2014
Tonight is New Year’s Eve. Behind us lies a whole year of happiness and sadness. For most people, it is the happy moments that stand out most clearly. For others, the sad moments loom largest when looking back.
But before us lies a whole new year, which we already fill with expectations and wishes. “What you wish for, you shall have” are the words of the old Christmas song that many of us have sung. But we know very well that it is not that easy. We expect so much. Perhaps we should rather remember to expect something from each other.
If we have no expectations whatsoever of another person, if we only say: “You can’t possibly manage that”, it is in the air that it probably will not lead to anything. For even though some people react by thinking to themselves “I’ll prove them wrong if it’s the last thing I do”, it may be those words that are the last straw. Saying we do not expect anything, we have perhaps contributed to ruining another person’s future.
We must have expectations of our fellow human beings just as we wish that people expect something from us. It is a matter of trusting each other, of believing in the opportunities for each other.
Therefore, we must talk things up, instead of talking them down.
It starts already in school. Don’t we all remember our time at school? It has left its imprint on us all. Most of us remember a teacher who was particularly good at bringing out the best in every one of us in the class. There is always a need for these teachers, and there are still a great many of these teachers. Right now it is the Christmas holiday; but children and teachers must soon start school again. I wish all of you children who are watching tonight a very happy New Year. After the holiday you will go back to school; then you must show how much progress you can make.
The time will also come when you leave school. What to do then? Should you go for a university degree? Should you become a school teacher? Should you perhaps learn a trade? Become a good carpenter, a skilled mechanic; use your abilities to do something with your hands. Start your own small enterprise or look for a job at a major workplace with many other competent employees.
No matter what you choose, you must make an effort. The first step is the hardest, but it is a great pleasure when it turns out right.
It is my hope that 2015 will be a year in which many young people wish to make an effort – and are successful – also when it is a matter of difficult tasks.
* * *
We live in an affluent society. We need not worry about having enough to eat, rather the opposite. Our country is wealthy even though we have experienced years of economic crisis. We are safer here in Denmark than in most other places throughout the world.
Naturally, this is good; but our prosperity must not become a pretext for doing nothing. We must not become so complacent that we do not demand enough of ourselves and each other. On the contrary, we must continue to strive for new knowledge, new skills and new insight. We must continue to do our best. That is the way to keep and develop our affluent and safe society.
This applies to young people just as it applies to all of us. We must make an effort. We must do our best in all aspects of life, also when others need help. Perhaps it is a colleague who needs attention and kindness, just a friendly word, a smile on a dreary day or a helping hand to show that we care about each other. We may also witness how somebody is harassed or bullied. In such cases, it is tempting to think: “I don’t want to get involved. What can I do? Others will have to deal with that.” But if nobody does anything and all sit on the fence, nothing will change for the better. We ourselves may also need another human being to stop and give us a hand.
* * *
In the course of the past year we have seen how unrest and uncertainty has spread in many places throughout the world in a way that gives rise to concern. This has also affected countries that are not very far from us. We see patterns emerge that disturbingly bring to mind periods of time we do not wish to experience again. No wonder we are concerned; but we must not take fright. We must hold on to the values that are essential for us – both for our welfare and our safety.
One of the consequences of the present situation is the huge wave of refugees that we see today and which we also experience at close quarters in Denmark.
Recently, thousands of refugees have come to Denmark, very many from the horrifying and protracted civil war in Syria. Everywhere throughout this country, a major effort is being made to help the refugees. The task may seem daunting – to receive so many people from foreign countries and different cultures.
Danish municipalities are facing a huge task, large as well as small municipalities. They receive much help from voluntary organisations and the many individuals who make an effort to render practical assistance and to introduce refugees to Danish society. It is not enough to take care of them, we must also help them to feel at home in society so that they can gain a foothold and manage on their own.
Help alone is not enough. We must also encourage newly arrived persons to build a new existence where they can take responsibility for themselves and do their best to feel at ease in the foreign country, be it for a long or a short period of time.
I wish to thank all those who have involved themselves in rendering assistance. I wish them a happy New Year and I also wish those who have arrived here a happy New Year and a good start here.
* * *
In the past year, Greenland has experienced both political turbulence and economic challenges. This was not envisaged only a year ago. We all hope that the New Year will prove a new beginning for Greenland society. In spite of all difficulties, the warmth and high spirits of the people in Greenland has not changed. This was perfectly obvious during the visit of the Crown Prince and his family to Greenland last summer. For the Crown Prince and the Crown Princess it was a happy revisit, and for their children it was an experience they will never forget, an experience that will bring them back to Greenland time and again. It warmed the hearts of us who, as parents and grandparents, could follow the journey from a distance. Together with the Prince Consort I wish to thank everybody in Greenland for the hospitable reception the Crown Prince and his family enjoyed everywhere.
The past year has not been a bad year for the Faroe Islands. There is plenty of initiative and drive among the Faroese. They know the conditions presented by nature and they have got a good grip on the challenges facing them from the international community.
Together with the Prince Consort I send my warmest New Year wishes and greetings to everybody in the Faroe Islands and to everybody in Greenland. Next summer, both of us will visit the Faroe Islands as well as Greenland; we are looking forward to that with great expectations.
* * *
On 18 April this year, the whole country commemorated the attack on the Dybbøl position in 1864 and the defeat which left its mark on Denmark in matters large and small. Also this year, we commemorate the centennial of the outbreak of World War I, the war that left its blood-stained mark on most European countries, but which Denmark was not involved in. However, the outcome of that war was also the reason why the people of South Jutland were able to vote for reunification with Denmark in 1920. A deep wound was going to heal.
Still, this did not apply to all with pro-Danish sympathies. Those in South Schleswig were not included. “You will not be forgotten” said King Christian X at the new border at Kruså when he met with Danish-minded people from South Schleswig during the celebrations of the Reunification in 1920. “You have not been forgotten” we can say today even though your fate turned out differently. You have held on to your Danish heritage for generations, and you have added a feature to the border country that is unique among border areas worldwide. I wish to send my warmest New Year greetings to everyone in South Schleswig.
* * *
Every year, Denmark sends many people to distant places in the world. This applies to our soldiers who in Afghanistan and Iraq help to train these countries’ own soldiers. It applies to our seamen who have transported toxic chemicals away from Syria, or who have been on patrol off the Horn of Africa. Also the Danish Air Force is active in the airspace over Iraq. Others are, or have been, sent abroad to provide emergency relief assistance of various kinds. Here I wish to mention in particular the Danish doctors and nurses who have agreed to be sent to Africa to engage in the fight against the terrible Ebola epidemic. The effort they are prepared to make deserves our highest praise. On this New Year’s Eve, I wish to thank them all for their selfless effort and wish them and other Danes posted abroad, wherever they are in the world, a happy New Year.
I wish to send my New Year greetings to all who are struggling with illness, grief and difficult problems. It can be particularly hard on a New Year’s Eve when others are celebrating and are happy. May the New Year bring you all comfort and new courage.
* * *
Many Danes celebrate the New Year outside Denmark. Whether they are near or far away, whether they have left home for a short period of time or have settled more permanently abroad, I wish them a happy New Year. They contribute to making Denmark known throughout the world.
For me and my family, this year has brought us so many joys. I am thinking of our visits to various parts of the country and of the attention the Prince Consort received on his 80th birthday. It has warmed his heart, just as it has warmed the hearts of all our family. A heartfelt thank you!
May the New Year 2015 bring much good with it! To each and every one of you, to all families and to our country.
GOD BLESS DENMARK
Published December 31, 2014
ABOUT THE DANISH PIONEER NEWSPAPER – SINCE 1872 – ENGLISH & DANISH ARTICLES –
Follow The Danish Pioneer Newspaper on FACEBOOK – Click HERE to Join the Conversation & “LIKE” Us on FACEBOOK!
PRESERVING A LEGACY – WITH YOUR HELP: Did you know that The Danish Pioneer Newspaper will celebrate its historic 150th anniversary in 2022–in less than 10 years. Through more than a century, The Danish Pioneer Newspaper’s staff has helped immigrants, assisted exchange students, aided in genealogy research, assisted international visitors, promoted international connections, served on numerous boards & organizations and has organized or promoted countless conventions, concerts, conferences and gymnastics’ tours. The Danish Pioneer also promotes Scandinavian art, food, books, calendars, films & literature and has helped network thousands of individuals and families through the years. We would like to ask your help in preserving this Scandinavian-American legacy.
THE DANISH PIONEER NEWSPAPER WAS FOUNDED IN OMAHA, NEBRASKA IN 1872 AND TODAY IS STILL PUBLISHED JUST OUTSIDE CHICAGO, ILLINOIS. Did you know by supporting The Danish Pioneer Newspaper’s print edition, we are able to offer the bonus of our colorful, exciting website. Please subscribe to The Danish Pioneer Newspaper. Subscriptions to our print edition are economical, and you receive 26 issues per year including the extra-large, extra-special holiday issue. Subscriptions and advertisements – like annual donations to ethnic institutions or memberships to clubs, lodges and organizations – help The Danish Pioneer Newspaper staff to preserve and to support the Danish-American ethnic press in addition to allowing us to promote the Danish and Scandinavian culture, communities, heritage and traditions in the USA and North America. Please subscribe today or give The Danish Pioneer Newspaper as a gift subscription to a friend or relative. Visit http://www.thedanishpioneer.com/subscribe/
MANGE TAK! Thank you and WELCOME to The Danish Pioneer Family!